diax30
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Πέμπτη
21 Νοεμβρίου

Τα Εισόδια της Θεοτόκου

Aitimata

Aitimata

Aitimata

 

Λαχανόρυζο

lachanorizo

Λαχανόρυζο αλάδωτο(υπέροχο)

Σας προτείνουμε μια ακόμα υπέροχη άλαδη συνταγή το Λαχανόρυζο. Για δύο άτομα όπως πάντα.

Λοιπόν, όπως πάντα, και σήμερα την κατσαρόλα μας ανά χείρας την βάζουμε στην φωτιά και τρίβουμε μισό μέτριο κρεμμύδι να «τσιτσιρίσει». Κατόπιν έχουμε κόψει κάποια φύλα λάχανου, σε κομμάτια μεγάλα, έ, αρκετά κανονίστε εσείς, οι συνταγές μας άλλωστε είναι και θέμα εμπνεύσεως, περίπου 4-5 φύλλα, ίσως, και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας να μαλακώσει μαζί με το κρεμμύδι.

Τα έχουμε πλύνει πριν. Ρίχνουμε και μερικά κομμάτια καρότου. Προσθέτουμε νερό να σκεπάσει το λάχανό μας, και τα καρότα και ρίχνουμε και το αλάτι. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για μισή ώρα περίπου.

Στην συνέχεια ρίχνουμε μέσα το 1 φλυτζάνι του καφέ ρύζι σουπέ, το οποίο έχουμε καθαρίσει από ξένα σώματα, το έχουμε πλύνει και το έχουμε αφήσει να μουλιάσει σε λίγο κρύο νερό. Βράζουμε για 10 λεπτά ακόμη και προσθέτουμε την μισή ή και λιγότερη κούπα ντομάτα φρέσκια ή pumaro, λίγο σέλινο και λίγο κύμινο. Βάζουμε και πολύ λίγο τρίμμα Κνορ χορταρικών. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει λίγο ακόμη, περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Λίγο πριν δούμε ότι είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα, έτσι ώστε το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά του φαγητού. Προσθέτουμε χυμό 1 λεμονιού, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Αλήθεια είναι υπέροχο.

Μυστικό: Κάτι άλλο που μπορούμε να προσθέσουμε που δένει και νοστιμίζει τα φαγητά μας τα αλάδωτα, είναι το απόσταγμα ταχινιού, γι αυτούς που το ταχίνι τους είναι βαρύ ή τους ενοχλεί η μυρωδιά του.

Πως το κάνουμε. Βάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα μέχρι την μέση νερό να βράσει. Τότε ρίχουμε 3-4 κουταλιές σούπας γεμάτες ταχίνι. Το ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, με προσοχή να μην φουσκώσει. Σε περίπου 5 το πολύ 10 λεπτά το βγάζουμε από την φωτιά και το σουρώνουμε κρατώντας τον χυμό του και πετώντας την ψύχα του ταχινιού. Μπορούμε να φυλάξουμε το ζουμί στο ψυγείο και 1 ή 2 φλυτζάνια του καφέ να προσθέτουμε στην βράση του άλαδου φαγητού μας, εν προκειμένω στο λαχανόρυζό μας. Αυτά….