diax30
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Κυριακή
28 Απριλίου

Κυριακή των Βαΐων,
Των εν Κυζίκω 9 μαρτύρων, Μέμνονος οσίου

Aitimata

Aitimata

Aitimata

keriaaΣτιχηρόν Ἰδιόμελον Αἴνων Κυριακῆς τῆς Τυρινῆς
Ἦχος πλ. α΄.
Τὸ στάδιον τῶν ἀρετῶν ἠνέῳκται, οἱ βουλόμενοι ἀθλῆσαι εἰσέλθετε, ἀναζωσάμενοι τὸν καλὸν τῆς Νηστείας ἀγῶνα· οἱ γὰρ νομίμως ἀθλοῦντες, δικαίως στεφανοῦνται, καὶ ἀναλαβόντες τὴν πανοπλίαν τοῦ Σταυροῦ, τῷ ἐχθρῷ ἀντιμαχησώμεθα, ὡς τεῖχος ἄρρηκτον κατέχοντες τὴν Πίστιν, καὶ ὡς θώρακα τὴν προσευχήν, καὶ περικεφαλαίαν τὴν ἐλεημοσύνην, ἀντὶ μαχαίρας τὴν νηστείαν, ἥτις ἐκτέμνει ἀπὸ καρδίας πᾶσαν κακίαν. Ὁ ποιῶν ταῦτα, τὸν ἀληθινὸν κομίζεται στέφανον, παρὰ τοῦ Παμβασιλέως Χριστοῦ, ἐν τῇ ἡμέρᾳ τῆς Κρίσεως.
Απόδοση στη δημοτική
Έχει ανοίξει το στάδιο των αρετών• όσοι θέλετε να λάβετε μέρος στην πνευματική άθληση, μπείτε σ’ αυτό αναλαμβάνοντας τον καλό αγώνα της νηστείας• διότι όσοι τρέχουν σύμφωνα με τους κανονισμούς, θα λάβουν δίκαια το στεφάνι του νικητή. Αφού φορέσουμε την πανοπλία του Σταυρού, ας πολεμήσουμε εναντίον του εχθρού, κρατώντας γερά την πίστη σαν άλλο τείχος που δεν διατρυπάται από τίποτα• και την προσευχή σαν θώρακα και την ελεημοσύνη σαν περικεφαλαία• αντί για ξίφος τη νηστεία, η οποία αποκόπτει από την καρδιά κάθε κακία. Όποιος τα κάνει αυτά, θα λάβει κατά την ημέρα της Κρίσεως το μόνο αληθινό στεφάνι της νίκης από τον Χριστό, που είναι ο Βασιλιάς των όλων.
 
Τι είναι η Μεγάλη Τεσσαρακοστή;
Είναι στάδιο και γυμναστήριο και παλαίστρα. Είναι και αγώνας, είναι μάχη και πάλη των Χριστιανών. Πάλη κατά των ορατών και των αόρατων εχθρών. Κατά της αισθητής και ορατής ύλης και της σάρκας, αλλά και κατά του αόρατου, του άσαρκου διαβόλου, του εφευρέτη και εμπνευστή της αμαρτίας, και των πονηρών του δαιμόνων. Γι αυτό είναι και καιρός νηστείας, καιρός κατάνυξης και μετάνοιας.
Είναι πόλεμος και αγώνας ιερός, μάχη και πάλη σκληρή  και τρομερή, αλλά και νίκη ένδοξη και λαμπρή. Νίκη που κάνει τους δαίμονες να τρομάζουν και τους Αγγέλους να θαυμάζουν, νίκη την οποία ευλογεί πλούσια ο Θεός και την επιβραβεύει με ουράνια έπαθλα και βραβεία. Τέτοια είναι η Μεγάλη Τεσσαρακοστή.
Και ποιος Χριστιανός δεν περιμένει με λαχτάρα την Αγία Σαρακοστή του και δεν αναλαμβάνει με θάρρος και χαρά τον ιερό της αγώνα; Πιστεύει στον Χριστό, τον Θεό και Σωτήρα του. Πιστεύει στη δύναμη της προσευχής. Πιστεύει στη Χάρη των αγίων Μυστηρίων. Πιστεύει στη νίκη και στον θρίαμβο. Με την πανοπλία του Σταυρού αναλαμβάνει λοιπόν τον αγώνα του. Έτοιμος, πάνοπλος, άγρυπνος, πρόθυμος στέκει στην αρχή της αγίας περιόδου για να ριχτεί στον αγώνα.
Ο πιστός Χριστιανός ποτέ δεν αφήνει τον αγώνα κατά της αμαρτίας. Αλλά από την Καθαρά Δευτέρα ρίχνεται ακάθεκτος και πάνοπλος και με όλη του την ψυχή στον έντονο και πολύ ωφέλιμο αγώνα της Σαρακοστής. Θα αγωνιστεί, θα παλέψει, θα νηστέψει, θα ταπεινωθεί, θα δυναμώσει και νικητής και θριαμβευτής θα φτάσει στα σωτήρια Πάθη και την ένδοξη Ανάσταση του Χριστού. Μακάρι με τη Χάρη του Κυρίου, έτσι όλοι μας να φτάσουμε στο τέρμα της Αγίας μας Σαρακοστής…
Προσαρμογή από το βιβλίο του Αθ. Σ. Φραγκόπουλου,
«Η πύλη της μετανοίας», εκδ. «Ο Σωτήρ»

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ