diax30
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Παρασκευή
19 Απριλίου

Ακάθιστος Ύμνος,
Πανφουτίου ιερομάρτυρος

Aitimata

Aitimata

Aitimata

treximoΑυξάνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα το ποσοστό των νέων που έχουν ανεπαρκή σωματική άσκηση, καθώς επιλέγουν την καθιστική ζωή. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet Child and Adolescent Health”, στην Ελλάδα το 80% των αγοριών και το 89,1% των κοριτσιών δεν ασκούνται επαρκώς, με το ποσοστό αυτό να έχει τάση αυξητική.
Συγκριτικά με άλλες χώρες η κατάσταση στην Ελλάδα, όσον αφορά στο επίπεδο σωματικής άσκησης των εφήβων, είναι χειρότερη από τον μέσο παγκόσμιο όρο. Πιο συγκεκριμένα, ενώ το 2001 η χώρα μας βρισκόταν –μεταξύ 146 χωρών– στην 59η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με ποσοστό 83,6% ανεπαρκώς ασκούμενων μαθητών (αγοριών και κοριτσιών), το 2016 είχε «πέσει» στη 87η θέση με ποσοστό 84,5%.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ανεπαρκής καθημερινή σωματική δραστηριότητα υποσκάπτει την τωρινή και τη μελλοντική υγεία των νέων και τονίζουν ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπισθεί πιο αποφασιστικά, ιδίως όσον αφορά στα κορίτσια. Όταν μιλούμε για σωματική δραστηριότητα, εννοούμε όχι μόνο τη συμμετοχή σε αθλήματα και παιχνίδια αλλά και τις δουλειές του νοικοκυριού, το περπάτημα (π.χ. μέχρι το σχολείο ή το φροντιστήριο), το ποδήλατο κ.α. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο έφηβος χρειάζεται κάθε μέρα μία ώρα άσκηση, μέτριας έως μεγάλης έντασης. Αυτή η τακτική σωματική άσκηση ευνοεί την καρδιαγγειακή, πνευμονική και μυϊκή υγεία, καθώς επίσης τη νοητική κατάσταση αλλά και την ομαλή κοινωνικοποίηση, οφέλη που ακολουθούν τον νέο και μετά την εφηβεία[*].
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ενώ στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί νέοι που αγαπούν τον αθλητισμό και τη γυμναστική, παράλληλα ένα μεγάλο ποσοστό καθηλώνεται στην αδράνεια. Σύμφωνα με τη μελέτη, βασική αιτία που εγκλωβίζει τους νέους στον καθιστικό τρόπο ζωής αποτελούν τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα, που μπορούν να κρατούν επί ώρες τους εφήβους εξαρτημένους από μια οθόνη. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι κοιμούνται ολοένα και λιγότερο ενέχει πολλούς κινδύνους για την υγεία τους.
Καιρός λοιπόν να αναλάβουμε δράση. Ας ξεκολλήσουμε από την τόσο ελκυστική οθόνη του smartphone ή του τάμπλετ κι ας βγούμε έξω, για να περπατήσουμε, να παίξουμε, να περιποιηθούμε τον κήπο του σπιτιού ή να κάνουμε οποιαδήποτε χειρωνακτική δραστηριότητα μάς ευχαριστεί. Ας μην περιμένουμε να κάνουν οι άλλοι αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς. Στο σπίτι μπορούμε να βοηθήσουμε σε πολλούς τομείς, ώστε και τους άλλους να ξεκουράζουμε αλλά και την υγεία μας να ενισχύουμε, και τελικά οι ίδιοι να νιώθουμε τη χαρά της δημιουργίας και της προσφοράς.
 
Νικηφόρος
[*] Πηγή: Εφημ. Καθημερινή (22-11-19), https://www.kathimerini.gr.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ