diax30
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Σάββατο
20 Απριλίου

Σάββατο του Ακαθίστου,
Θεοδώρου Τριχινά, Αθανασίου

Aitimata

Aitimata

Aitimata

koinwniaΑυτές τις ημέρες, που βρισκόμαστε, λόγω των συνθηκών, μακριά από το Ποτήριο της Ζωής, ας θυμηθούμε τα λόγια του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη.
“Αν και μυστηριακά δεν μπορούμε να δεχθούμε τον Κύριό μας περισσότερο από μία φορά την ημέρα, όμως πνευματικά και νοερά μπορούμε να τον δεχόμαστε κάθε ώρα και κάθε στιγμή διά μέσου της εργασίας όλων των αρετών και των εντολών και ιδιαιτέρως με την θεία προσευχή και μάλιστα τη νοερά.
Επειδή και ο Κύριος βρίσκεται κρυμμένος μέσα στις αγίες του εντολές, και όποιος κάνει μία αρετή ή εντολή, δέχεται αμέσως μέσα στην ψυχή του και τον Κύριο που είναι κρυμμένος μέσα σ᾿ αυτές, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα κατοικήσει μαζί με τον Πατέρα του μέσα σ᾿ εκείνον που θα φυλάξει τις εντολές του λέγοντας: «Εάν κάποιος με αγαπά θα τηρήσει και τον λόγο μου, και ο Πατέρας μου θα τον αγαπήσει και θα έλθουμε προς αυτόν και θα κατοικήσουμε σε αυτόν» (Ιω. ιδ’ 23).
Η κοινωνία αυτή και η ένωση δεν μπορεί να μας αφαιρεθεί από κανένα κτίσμα παρά μόνο από την αδιαφορία μας ή από κάποιο άλλο σφάλμα μας. Και μερικές φορές αυτή η Κοινωνία είναι τόσο καρποφόρα και τόσο ευάρεστη στον Θεό, όσο ίσως δεν είναι πολλές άλλες μυστηριώδεις κοινωνίες από την έλλειψη εκείνων που τις δέχονται. Λοιπόν, όσες φορές έχεις την διάθεση και ετοιμασθείς για μία παρόμοια κοινωνία, θα βρείς πρόθυμο και έτοιμο τον Υιό του Θεού, μόνος του να σε τρέφει πνευματικά με τα ίδια του τα χέρια.
Για να ετοιμασθείς λοιπόν για την νοερή αυτή κοινωνία, κάνε ως εξής: Στρέψε το νού σου στον Θεό και βλέποντας με ένα σύντομο βλέμμα από το ένα μέρος τις αμαρτίες σου και από το άλλο τον Θεό, λυπήσου για την βλάβη που του προξένησες και με κάθε ταπείνωση και πίστη παρακάλεσε τον να καταδεχθεί να έλθει στην ταπεινή σου ψυχή με νέα χάρη για να την ιατρεύσει και να την δυναμώσει κατά των εχθρών.
Ή όταν πρόκειται να ασκηθείς και να σκληραγωγηθείς εναντίον κάποιας επιθυμίας σου η για να κάνεις κάποια νέα πράξη αρετής η για να φυλάξεις κάποια εντολή, κάνε όλο αυτό με σκοπό να ετοιμάσεις την καρδιά σου για τον Θεό που πάντα σου την ζητεί. Και κατόπιν στρέφοντας την προσοχή σου σ᾿ Αυτόν, φώναξέ τον με επιθυμία μεγάλη να έλθει με την χάρη του να σε ιατρεύσει και να σε ελευθερώσει απὸ τους εχθρούς, για να έχει αυτὸς μόνος την καρδιά σου στην εξουσία του.
Ή και θυμούμενος τις προσευχές της κοινωνίας των μυστηρίων, που προαναφέρθηκαν, πες με καρδιά που είναι αναμμένη: «Πότε, Κύριέ μου, να σε δεχθώ άλλη μία φορά; Πότε; Πότε; κλπ». Και αν θελήσεις να κοινωνήσεις πνευματικά με ακόμη καλύτερο τρόπο, διεύθυνε και βάλε από το προηγούμενο βράδυ όλες τις σκληραγωγίες και τις πράξεις των αρετών και κάθε καλό έργο που σκέπτεσαι να κάνεις στο σκοπό αυτό, δηλαδή στο να δεχθείς πνευματικά τον Κύριό σου. Και το πρωί καθώς θα ξημερώνει, σκέψου, τι καλό! Τι ευτυχία! Τι μακαριότητα υπάρχει στην ψυχή εκείνη που επάξια μεταλαμβάνει μυστηριακά το πανάγιο Μυστήριο της Ευχαριστίας! Διότι με αυτό αποκτούνται πάλι οι αρετές που έχουν χαθεί, και πάλι η ψυχή επιστρέφει στην προηγούμενη ωραιότητά της και γίνεται μέτοχος αυτή των μισθών του πάθους του Υιού του Θεού. Και από την μυστηριώδη κοινωνία πέρασε στην μυστική κοινωνία και σκεπτόμενος ότι νοερά τα ίδια αγαθά απολαμβάνεις με την μυστηριακή κοινωνία, φρόντισε να ανάψεις την καρδιά σου μια μεγάλη επιθυμία να τον δεχθείς νοερά και πνευματικά και αφού χορτάσεις από την επιθυμία αυτή γύρισε προς τον Κύριό σου και πες: «Επειδή, Κύριέ μου, δεν μπορώ μυστηριωδώς να σε δεχθώ την ημέρα αυτή, κάνε εσύ, που είσαι η αγαθότητα και η άκτιστη δύναμη, να σε δεχθώ επάξια τώρα πνευματικά και κάθε ώρα και κάθε ημέρα δίνοντάς μου νέα δύναμη και χάρη εναντίον όλων μου των εχθρών, και μάλιστα εναντίον εκείνου του πάθους του εχθρού στο οποίο εναντιώνομαι και κάνω πόλεμο με την βοήθειά σου”.
Από τον Αόρατο Πόλεμο του Αγίου Νικοδήμου

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ