diax30
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Παρασκευή
19 Απριλίου

Ακάθιστος Ύμνος,
Πανφουτίου ιερομάρτυρος

Aitimata

Aitimata

Aitimata

nightmediumΤα όνειρα είναι η βίωση μία σειράς γεγονότων, εικόνων, ήχων, συναισθημάτων κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συνήθως μπερδεύονται και δημιουργούν μία αλλοπρόσαλλη ιστορία. Όλα αυτά τα βιώματα είναι οι επιθυμίες μας και τα πάθη μας∙ μπορεί επίσης να είναι και γεγονότα ή καταστάσεις και πρόσωπα αληθινά, που έχουν επηρεάσει τη ζωή μας στο πρόσφατο παρελθόν.
Φανταστείτε το υποσυνείδητο του ανθρώπου σαν ένα μεγάλο τσουβάλι που μαζεύει εμπειρίες, εικόνες και επιθυμίες απ’ όλη την ημέρα, απ’ όλο το χρόνο, απ’ όλη τη ζωή μας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου αυτό το τσουβάλι ανοίγει και βγάζει μπερδεμένα όλα αυτά τα βιώματα, τα οποία δημιουργούν μία παράξενη ιστορία. Αυτή η ιστορία, το όνειρο δηλαδή, μπορεί να μας προκαλέσει ποικίλα συναισθήματα: φόβο, χαρά, ενθουσιασμό, σύγχυση.
Αυτά τα συναισθήματα προσπαθεί να τα εκμεταλλευτεί ο πονηρός διάβολος και να μας μπερδέψει. Γι’ αυτό, η αντιμετώπιση οποιουδήποτε ονείρου, μας συμβουλεύουν οι Πατέρες της Εκκλησίας, πρέπει να είναι μία: η περιφρόνηση. Ό,τι και να είδαμε, να το αφήσουμε εκεί, στη φαντασία μας και να μην το αφήσουμε να επηρεάσει τη ζωή μας.
Δυστυχώς στις μέρες μας έχει στηθεί μία βιομηχανία απάτης γύρω από τα όνειρα. Άνθρωποι που επικαλούνται τεχνικές που συναντάμε στις Ανατολικές θρησκείες υπόσχονται ανάλυση και επεξήγηση των ονείρων. Ας μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά, όσο δελεαστικό περιτύλιγμα και αν έχουν, είναι δαιμονοκίνητα.
Το ερώτημα τώρα είναι, αν το όνειρο είναι καλό, αν π.χ. μας φέρει χαρά ή αν δούμε κάποιον άγγελο ή κάποιον Άγιο, και εκεί χρειάζεται περιφρόνηση;
Την απάντηση μας τη δίνει ο Άγιος Αντώνιος με μία διδακτική ιστορία:
   «Ένας νοικοκύρης γυρνάει στο σπίτι του μετά από πολύχρονο ταξίδι. Είναι νύχτα και χτυπάει την πόρτα. «Ποιος είναι;», ρωτάει ο θυρωρός. «Το αφεντικό είμαι», του λέει αυτός. Δεν πείθεται ο θυρωρός και στο φόβο να μην είναι κάποιος κλέφτης που προσποιείται τη φωνή του αφεντικού του δεν ανοίγει την πόρτα. Το επόμενο πρωί το αφεντικό επαινεί και δίνει συγχαρητήρια στον πιστό του θυρωρό».
Τι μας λέει αυτή η ιστορία; Ότι και αν ακόμη το όνειρο προέρχεται από τον Θεό, και εμείς το αγνοήσουμε από το φόβο μήπως είναι πειρασμικό και βάλουμε την ψυχή μας σε κίνδυνο, ο Θεός θα μας ανταμείψει! Κι αν θέλει να μας πληροφορήσει για κάτι, γνωρίζει Εκείνος τον τρόπο.
Αν πάλι κάποια φορά χάσουμε την ειρήνη μας από ένα άσχημο όνειρο και προκληθεί ζημιά στην ψυχή μας, και τότε ας μην πανικοβληθούμε. Μπορούμε να καταφύγουμε ταπεινά στο πετραχήλι ενός καλού πνευματικού. Να του πούμε τους λογισμούς μας, τις σκέψεις μας, τις αμαρτίες μας, και θα γαληνέψει η ταραγμένη ψυχή μας.
Και να θυμόμαστε πάντα ότι την ειρήνη μόνο ο Χριστός τη δίνει.
Αγωνιστής

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ