diax30
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Σάββατο
20 Απριλίου

Σάββατο του Ακαθίστου,
Θεοδώρου Τριχινά, Αθανασίου

Aitimata

Aitimata

Aitimata

pantokratorΜεθ’ ἡμῶν ὁ Θεός, γνῶτε ἔθνη καὶ ἡττᾶσθε… ανακράζει ο λαός του Ισραήλ για τις νίκες του έναντι των αλλοφύλων. Μεῖνον μεθ’ ἡμῶν παρακαλούν οι μαθητές τον εν ετέρα μορφή Διδάσκαλό τους στην πορεία προς Εμμαούς. Ὅτι μεθ’ ἡμῶν ὁ Θεός διατρανώνουν οι πιστοί στην ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου.
Μεθ’ ἡμῶν ὁ Θεός…
Ποιος αληθινά δε θέλει αυτή την ευλογία για τον εαυτό του, την οικογένεια, τους φίλους και την πατρίδα του, για ολόκληρο τον κόσμο…
Και πράγματι, ο Θεός είναι μαζί μας! Η Πρόνοιά Του συντηρεί και διακυβερνά τα σύμπαντα, το έλεός Του μας καταδιώκει όλες τις μέρες της ζωής μας[1]. Τι κι αν είναι το Φως το Απρόσιτο; Πάντα οι ηλιαχτίδες της θείας Χάριτός Του θα ζεσταίνουν αμέτρητες πονεμένες καρδιές σε ολόκληρο τον κόσμο. Απεριόριστος είναι ο χρόνος που διαθέτει για να συνομιλούμε μαζί Του, θυσιαστική η προσφορά του Σώματος και του Αίματος του Υιού Του για τη σωτηρία των ψυχών μας.
Μεθ’ ἡμῶν ὁ Θεός…
Εκείνος έκανε τα πάντα για μας• εμείς; Εμείς συνεχώς αγνοούμε το άγιο θέλημά Του και παραχαράσσουμε την πορεία που Εκείνος όρισε! Πολλές φορές που δε βιώνουμε την παρουσία Του, νομίζουμε ότι κουράστηκε μαζί μας ή ότι εξαντλήθηκαν τα αποθέματα της ευσπλαχνίας Του.
Ο Κύριος όμως μας διαψεύδει! Όσο κι αν φύγουμε μακριά Του, Εκείνος παραμένει ο Ποιμήν ο Καλός που τρέχει να μαζέψει κάθε απολωλός πρόβατο. Αμέτρητους τρόπους κι αν βρούμε, για να αμαρτήσουμε, είναι έτοιμος να γίνει τοῖς πᾶσι τὰ πάντα[2]. Τι κι αν μπήγουμε βαθύτερα τα καρφιά στα άχραντα χέρια Του; Έχει αποδείξει ότι δε θα παραιτηθεί ποτέ από τον Γολγοθά… Αλλά πάντα τα απλωμένα στον Σταυρό χέρια Του θα είναι για τον καθένα μας μια ανοιχτή αγκαλιά.
Καὶ ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος…
Δεν είναι ανθρώπινα λόγια. Είναι υπόσχεση θεϊκή, υπογεγραμμένη από το Αίμα του Χριστού πάνω στον Σταυρό• και είναι γνωστό ότι ο Θεός δεν παίρνει πίσω την υπογραφή Του. Απλά προσμένει να Του δώσουμε ελεύθερα το χέρι, να κάνουμε το πρώτο βήμα για να βρεθούμε δίπλα Του…
Μεθ’ ἡμῶν ὁ Θεὸς… υπόσχεση θεϊκή, ευχή προς όλους, ένας αγώνας για τον καθένα ξεχωριστά. Ας τον αρχίσουμε…
Η. Κ.
φοιτητής Νομικής
________________________________________

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ